2017 Június
Ke
Sze
Csü
Szo
Vas
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Datum: 2017.06.25
Kezdés: 2017. június 20, Kedd
Vége: 2017. július 9, Vasárnap
rendezvények, előadások, kiállítások, mozi műsor, ifiház, csokonai színház, vojtina bábszínház
Összefogva népszerűsítik a Hortobágyi Lovasnapokat
Kategória: nincs...
Helyszin: egyéb helyszín...Összefogva népszerűsítik a Hortobágyi Lovasnapokat

A Hortobágyi Lovasnapok fél évszázados múltjával az országos szintű lovas rendezvények nagy öregjének számít, ahol a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra és a lovassport megismertetése és népszerűsítése a legfőbb cél. Lovasbemutatókkal és versenyekkel, koncertekkel, gasztronómiai, hagyományőrző- és gyerekprogramokkal várják a látogatókat július 7. és 9. között a Hortobágyi Lovasnapok szervezői az alföldi településen.
Debrecen és a Hortobágy kapcsolata több évszázados múltra tekint vissza és azért dolgozunk, hogy minél sikeresebb közös jövője legyen - hangsúlyozta Papp László, Debrecen polgármestere az 51. Hortobágyi Lovasnapok programjait beharangozó budapesti sajtótájékoztatón. A Mezőgazdasági Múzeumban Papp László polgármester elmondta, hogy a hortobágyi puszta Debrecenhez tartozott egészen 1948-ig, s a debreceni cívisek jólétének alapját biztosították hosszú ideig a Hortobágyon legeltetett állatok ezrei. A Debrecen alapította hortobágyi ménes több mint 300 éves múltra tekint vissza, így Magyarország legrégebbi ménesei közé tartozik. A jelen fontos kihívása, hogy milyen módon tud a város ezzel a történelmi örökséggel gazdálkodni, hogyan tudja népszerűsíteni, mint turisztikai desztinációt. Ezért anyagilag is támogatja a programok megszervezését és a munkába bekapcsolódott a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft.
Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovas Szövetség alelnöke, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója kiemelte, hogy az utóbbi években a lovassport ismét élsportnak számít hazánkban. Üdvözölte, hogy ilyen sokan összefogtak annak érdekében, hogy a lovasnapok még vonzóbbá váljon. Bejelentette, hogy a Nemzeti Vágta előfutamát, a hortobágyi vágtát július 8-án most először tartják meg ezen a helyszínen.
Kassitzky Attila, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. kommunikációs igazgatója rámutatott, hogy az MTÜ fontos célkitűzése, hogy minél több olyan turisztikai célpontot tudjon népszerűsíteni, mint Debrecen, a Hortobágy, vagy a Tisza-tó. Ezért ez az együttes gondolkodás teljesen egybevág azzal a törekvéssel, hogy a régió turisztikai desztinációként kiemelt szerephez jusson. A Hortobágyi Lovasnapok pedig fontos eleme színvonalas és tartalmas programkínálatnak.
Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy július 7-9. között a múlt és jelen randevúzik egymással, amikor a hagyományos lovasnapi események mellett – mint a csikós bajnokság és a régi magyar állatfajták felvonulásával – a mai kor igényeihez is igazodtak. Ezért Magyarország egyik legjelentősebb lovas szakmai központjához méltón díjlovagló, díjugró és fogathajtó versenyek is helyet kaptak, majd mindkét nap méltó zárásaként a nóniusz ménes vágtat keresztül az arénán!
Dr. Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója a Gyermek lovasfalu látványosságaira hívta fel a figyelmet, ahol a családok egész nap elkalandozhatnak a népi játékok, a kézműves-sátrak között, az óriás szalmavárban, vagy élvezhetik az egész nap folyamatosan zajló színpadi előadásokat. Hiánypótló ez az élményelem a programsorozaton belül - emelte ki az igazgató - ezért a tavalyi sikeres debütálást követően idén még nagyobb hangsúlyt fektettek a kisgyermekkel érkező családok megszólítására.
Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy pusztai kínáló, lovasnapi hívogató rendezvényként már ezen a héten, június 17-én megszólítják az érdeklődőket, a Hortobágy házhoz jön! elnevezésű programmal. A kulturális és gasztronómiai rendezvényt tavaly rendezték meg nagy sikerrel, idén a program helyszíne a Debreceni Állatkert lesz. A rendezvényre ellátogatók ízelítőt kaphatnak a Hortobágyon őshonos háziállatokból, megismerhetik a Hortobágy természeti kincseit, a nemzeti park ökoturisztikai kínálatait, védjegyes termékeit, az autentikus hortobágyi ízeket, gasztronómiai különlegességeket, valamint a helyi kézműves portékákat. A szakember hozzátette, hogy a Debreceni Virágkarnevál hasonlóan félévszázados múltra tekint vissza. Ezt a párhuzamot tovább erősíti, hogy a Szent Korona virágkocsija a Hortobágyi Lovasnapok helyszínén, majd szeptemberben a Nemzeti Vágta budapesti futamán is látható lesz. Ez egy olyan utazás, amely a nemzet egységét is szimbolizálja mutatott rá a szakember.
Esti programokban sem lesz hiány, hiszen július 7-én a régi kertmozik hangulatában a nemrégiben bemutatott Kincsem filmet tekinthetik meg az érdeklődők, a könnyedebb műfaj kedvelői pedig pénteken a Bagossy Brothers Company, szombaton a Tárkány Művek, a Budapest Bár és a Racka Jam koncertjeivel zárhatják a Hortobágyi Lovasnapot.

További információ:
www.hnp.hu
www.hortobagy.eu
www.fonixinfo.hu

A fotókat C.Kiss Ilona készítette.


Friss hírek
Március 1-én reggel 9 órakor elindult a jegyértékesítés a Debreceni Virágkarneválra!

A Business Traveller Hungary olvasói és egy szakmai zsűri döntése alapján Debrecen bejutott „business city” kategóriában a 3 jelölt közé, így esélyessé vált a Business Excellence díj elnyerésére!

A Hortobágyi Lovasnapok fél évszázados múltjával az országos szintű lovas rendezvények nagy öregjének számít, ahol a Hortobágyra jellemző pásztorkultúra és a lovassport megismertetése és népszerűsítése a legfőbb cél.

MAGYARORSZÁG EGYIK LEGHÍRESEBB MÉNESE, A MÁTAI MÉNES.2017. július 7-9. között rendezik meg az 51. Hortobágyi Lovasnapokat, amelyet idén Debrecen városa is támogat.

1
2017. július 1, Szombat
2
2017. július 10, Hétfő (20:30)
Naptár